Vészeseti vízszűrő

Számtalan növény lehet túlélésünk szempontjából fontos. Van amit elfogyasztunk, amit eszköz készítéshez felhasználunk vagy olyan, amivel gyógyítunk. Ezek számunkra értékesek, de csak akkor, ha tudjuk a mikéntjét. Az alábbiakban egy ilyen univerzális "bushcraft" növényről ejtenék pár szót. Ez pedig az ártéri- vagy japán keserűfű (Fallopia japonica), ami egy ázsiai özönnövény. Európában dísznövényként és takarmánynövényként is termesztették.  A második világháborúban, leveleit dohány helyettesítőként is alkalmazták. Fiatal hajtásait pedig különbözőképpen elkészítve fogyasztották. De van egy érdekes, felhasználási módja is... 
Sokféle vészeseti, helyszínen talált anyagokból elkészíthető, vízszűrő leírását lehet olvasni különböző fórumokon, vagy túléléssel foglalkozó szakirodalomban. Ezekről azt érdemes tudni, hogy nagy többségük egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan alkalmas egészségre veszélytelen ivóvíz előállítására. Igen nagy a helyszínen gyűjtött szűrő anyagokkal bevitt szennyeződés mértéke. Az általam bemutatott vészeseti szűrő egy kivétel ezek közül, hiszen valóban működő eszköz. A kulcs a faszén, de nem minden faszén alkalmas erre. A biztos eredmény érdekében, lassú, tiszta égéssel, oxigénhiányos környezetben előállított faszenet használjunk (szenesítő doboz, boksa), ami így rendkívül porózus szerkezetű, nagy megkötő képességű, (bizonyos mértékig az aktív szénnel megegyező tulajdonságokkal rendelkező) anyaggá válik. Természetesen jóval többet kell felhasználni belőle, mint a boltban kapható aktív szén fajtákból. Tehát a leégett tábortűz maradékából előkotort széndarabok nem igazán alkalmasak erre a feladatra. A megfelelően szenesített fa darabokat könnyen porrá őrölhetjük, amit ezután szűrőközegként lehet használni. A keserűfű vastag, üreges szárát használjuk vízszűrő csőként. Egy hosszabb darab  belső membránjait áttörjük, majd az egyik végét egy darab ronggyal ledugózzuk oly módon, hogy a víz kifolyását ne akadályozzuk, csak lassítsuk. Ne feledjük, a víz lassú átfolyása a kulcs! A csövet félig töltjük a szénporral, majd egy rongy darabbal lefolytjuk. Ezen a csövön keresztül folyatjuk a megtisztítandó vizet. Ez megköti a permetszereket, méreganyagokat és egyéb vegyi anyagokat is, továbbá elveszi a kellemetlen íz- és szaganyagokat. Kiegészítésként forraljuk fel az így kapott ivóvizet, hiszen a vírusok, baktériumok és paraziták csak így pusztíthatóak el. Az eredmény, pedig itt látható :
Működés közben:



Megjegyzések

  1. Nagyon profin írsz, millió cikk és videó után is új és fontos dolgokat tanulhat belőle az ember. Ne hagyd abba. Üdv Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igyekszem hasznos információkat átadni, a magam módján.

      Törlés

Megjegyzés küldése